Eltefritt ,brød som trenges ikke å elte maks 30 sekunder elting.Den første eltebrød jeg sett fra Jim Lahey i The new york times ,han har en bakeri i manhattan og ha sa at 6 år barn kan lage brød bedre enn mange som baker i USA .Det betyr at brødet er kjempe lett å lage ,trenges bare mange timer heving .Brødet har litt syrlig smak ,så du kan la den heve over natta litt mindre enn det står på oppskrift .Ikke vær redd for at deigen er klissete eller når du løfte den i gryte kanskje blir litt for myk ,bare slenge deigen i gryte og ha på lokk,ikke tenk på formen til brødet du kommer å bli fornøyd.

Oppskriften er Jim Lahey sin ,og det er mest kjent eltebrød fra han .Du kan bruke andre type mel i brødet men prøv deg med den først her 🙂

Brødet var utrolig godt med en fin skorpe og deilig med pålegg eller ved siden mat som gryteretter ,suppe osv.

Ingredienser:

400g hvetemel

1/4ts tørrgjær

1 1/4ts salt

3dl vann,kaldt

Hvetekli ,litt

I en bolle ha hvetemel,gjær og salt.

Bland alt sammen.

Hel vannet over

Og rør med tresleiv(jeg brukt fingerne) i ca 30 sekunder.Deigen skal være klissete og våt.

Dek med lokk eller kjøkkenhåndkle

Og la den heves i romtemperatur 12- 24 timer .Men ikke under sterk lys.Ser du at det ble sikkelig bobler i deigen og det betyr at den er klar.

Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken ,bruk en slikkepott og dra ned på melet kjøkkenpapir.

B ruk hendene, og brett den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten.Og brett sidene over omtrent slik som du bretter en konvolutt. 

Strø over melt.

Ha litt hvetekli over en kjøkkenhåndkle og ha deigen over (bruk begge hendene og snu på den brettet sidet) ha hvetekli over.

Og brett kjøkkenhåndkle akkurat som du brettet deigen.La den heve 2 timer.

 

En halv time før deigen er ferdig ,forvarm ovnen ved 230c og sett en jerngryte med lokk over rist eller pizzastål (pizzastål kan kjøpes Her) på den andre rille nedeste i ovn.

Tar du gryte og løft opp deigen raskt men forsiktig slå den over i gryten  du skal snu deigen på den brettet side for å åpne seg litt etter steking.

Ha på lokk og stek i 30 minutter,så tar du lokket og stek til en dyp farget fra 20-30 minutter.

Ta ut brødet fra gryte og legg over en rist .

Ikke skjær til brødet er helt avkjølt  ca 1 time.

Brødet hadde en fin skorpe og kjempe luftig .

Serveres helst my bakt.Du kan fryse ned resten av brødet i skiver og la den står på kjøkkenbanken så varme litt.

Fcebook Her

#eltefritt #brød #hvetemel #hvetekli #gryte