Shabzi eller Sabzi er persisk  men det er mange arbiske land lager det og hos oss i sør Irak er veldig kjent og fleste lager det .

Lages av ferske urter  selleri,purreløk,dill,spinat (vi bladbete) og bukkehornkløver.Vi bruker bare grønne blader kun grønne blader av selleri og purre.

Og i Shabzi må ha bønner og kjøtt enten av oks eller lam.

Jeg hadde ikke ferske urter så brukt tørkede og du kan kjøpe det i utlandske butikk,heter Sabzi.Men anbefaler å bruke ferske det smaker er mye bedre.

Om du har ikke alle de urter så bruk hva du har eller hva du finner i butikker.

Ingredienser:4-6 personer

100G Sebzi(hvis du bruker ferske så alle må være finhakket)

200g black eye beans

600g oksekjøtt,skjært i 5 cm

1 stor løk,finhakket

4 hvitløkfedd,finhakket

1 liten tomatpure

1 boks passerade tomater

1 stor tørkede lime(malt,husk og ta små sten ut før du male den)

1ts karri

1ts gurkemeie

1 1/2 ts syvkrydder Her

salt

pepper

Her er tørkede Sebzi,det finnes forskjellige typer,bare kjøp den du finner i utlandske butikk.

Legg urter i en stor bolle og fyl med vann.La den stå 1 time (hvis du bruker ferske så trenger ikke og gjør det)

Black eye bønner.

Legges i vann over natta.bytt vannet 3 ganger.

I en kjele legg bønnene med ny vann .la den kokes så skru ned varmen og ha på lokk.små koke i 1 time.Til de er myke litt.

Skjær kjøttet i litt store biter.

Legg kjøttet i en kjele med vann 2 liter .kokes ta ut skummet så tilsett karri og gurkemeie ,ha på lokk små koke i en time.Eller til det bli mørt.

Etter bønnene har kokt ha dem i en dørslag

Press vannet ut av urter og legg dem i en bolle.

Ta små stein av tørkede lime og mal den fin.

Ta kjøttet av kraften og la vannet renner ut(ta vare på kraften).

I en stor kjele ha 2 ss olje og brun kjøttet.

Tilsett løk.og stek noen minutter på middelsvarm.

Tilsett urter og fres i 5 minutter.

Tilsett tomat pure og rør alt sammen.

Så ha hvitløken inn og stek i 3 minutter.

Tilsett passerade tomater.

Tilsett syvkrydder .

Tørkede lime og rør alt sammen.

Tilsett kraften av kjøttet og bønnene ,salt og pepper.Smak til om det trenger salt eller krydder.Ha på lokk og la den små koke i 30 minutter.

Til ris med safran

Ta litt safran og mal den fin tilsett 4ss kokt vann,1ts salt,1ts olivenolje og 1ts sukker.Rør alt sammen og la den stå halv time.

Ris 450g (du kan bruke mer),helst basmati ris.

Vask godt under lunke vann 3-4 ganger.og la den stå med lunket vann med 1ts salt i halv time.Vask risen etterpå med kaldt vann og legg en i en dørsalg.

Kok opp 2 liter vann i en kjele med 2ts salt ,1ss olivenolje.

Legg risen i kjelen og la den kokes kraftig uten lokk i 1 minutt.

Ta risen i en dørslag og la vannet renner ut.

Varm 1ss smør i en kjele.

Tilsett risen forsiktig og hel safran blandingen over.

Ha på kjøkkenhåndkle og lokk.Skru ned varmen på laveste .La den stå på varmen i 30 minutter.

Har risen er ferdig.

Retten er veldig godt 🙂 håper at dere kommer å lage den 😉

Ønsker dere en fin dag 🙂

Fb Her

#ris #bønner #sabzi #safran #jul #hjemmelaget