Musakhan er kyulling med løk ,sumak krydder og tynne brød ,mest kjent fra Palestina .den forebreder på forskjellige måter ,men jeg valgt den som er lettere måte å spise og ikke minst finere.Den skal være litt mektig på grunn av olivenolje mengde men det noe du kan endre selv å bruke mindre olje.
La kraften til kyllingen kokes lengere etter du har silt den fra krydder .Og la kyllingen ligger i en tallerken en stund før du tar bort beina og skinnet.
Sånn ser ut sumak krydder. Den er syrlig og har litt annerledes smak enn vanlig syre men godt er det med mage retter.
Ingredienser: 5-6 personer
1200kg kylling ,lår ,bryst eller hel
10 pepperkorn
5 nellikspiker
4 kardemomme hel
2 laubærblader
1ts salt
2dl olivenolje
4 løk, finhakket
3ss sumak/sumac
en håndfull pinjekjerner
Salt og pepper
For pensling:
1dl olivenolje
1dl kyllingkraft
Litt salt
8 brød ,arabisk brød eller du kan lage den selv Her
Legg kyllingen i en kjele og dekk med vann ,kok opp og skumme av ,tilsett kardemomme,pepperkorn,nellik,laubærblad og salt,ha på lokk og la den koke til kyllingen er ferdig.
I mellomtiden ha 2dl olivenolje i en stekepanne ,tilsett løken med 2ss sumak ,stek i 20 minutter eller til løken er blank og myk over lav varme ,rør av og til.
Skal du bake brød så stek brødet i ovnen i 2 min ,når brødet blåser seg opp så ta den rett fra ovnen og dekk med kjøkkenhåndkle.
Når kyllingen er ferdig kokt ,så ta kjøttet fra bein og hakk i strimler eller små biter,tilsett kyllingen over løken og ha over 1dl av kraften med litt salt og pepper,
Og 1/2ss summak
Rør alt sammen i 4 minutter.Legg til side.
Stek pinjekjerner raskt i en panne med litt olje til de er litt gyldene.
Ha pinjekjerner over kyllingen og bland sammen (ta vare på litt av pinjekjerner for pynt)
Del brødet med en saks i to.
Ha litt av kylling fyll over kanten til brødet.
Og rulle ut så skjærer du kantene ,legg i en smurt form ,gjør det samme til resten.
Pensle rikelig med olivenolje og kylling blandingen ,
Stek i forvarmt ovnen ved 200c til de for litt gylden farget.
Serveres med blandingen av salat og strø over sumak og pinjekjerner.
Det er så god med den herlig syre fra krydder .
Facebook Her
#sumac #kylling #arabisk #mat #Alibabasmat
Så godt det så ut! 🙂
elisebr: Takk 🙂
Hei, laget denne retten i dag til mine søsken, som likte den godt. De lurte på hvor i Midt Østen retten kom fra?
Jeg brukte omtrent halvparten så mye olje, og hadde litt hvitløk med løken, som jeg stekte i 7-8 minutter og ikke i 20.
Det ble kjempegodt, så takk skal du ha!
Ida: Så bra at dere likte den godt 🙂 Retten kommer egentlig fra Palestina og det er mest kjent der og i noen arabiske land. Det er lurt å bruke mindre olje i retten for sunnere mat selvom den retten brukes i ganske mye olje. Alltid lurt med litt endring i oppskrifter slik man få sin egen smak 🙂 Tusen takk for tilbakemeldingen og ha en fin dag.
Vi elsker mat fra Midt Østen i familien min. Forleden dag laget vi en slags libanesisk mezze, med bl.a. lebna,.tabouleh, houmous med tahini, mouttabal, egyptisk fool salat og selvfølgelig brød. Det ble fest. Lykke til videre med matlaging, ser fram til nye oppskrifter, gjerne med za’atar.
Ida: Det høres bra ut mezze eller Midtøsten forretter er kjempe gode ,jeg har en gammel oppskrift i bloggen til zaater men kommer å lage ny når jeg har tid. Takk for kommentaren 🙂