Mansaf er nasjonalrett i Jordan og er mest kjent fra der området,men det lages også i noen steder i Syria og Palestina.
Og det består av brød som kalt shrak , det er et tynt brød ,jameed er tørkede yoghurtlignende,,lammekjøtt,mandler eller pinjenøtter og løk.
Det finnes også noen som lager fisk i stede for lammekjøtt men det er ikke så kjent.Bygg kan brukes også og legges over risen før servering.det gir veldig god smak.
Siden jeg har ikke jameed og det finnes ikke her, så jeg brukt yoghurt i stede for, og hadde ikke lagt brød så jeg lagt den uten men smakte var kjempe god.
Jeg lagde bygg(noen lager mansaf bare med ris og det gjør de fleste eller blandingen av ris og bygg) men det kan sløyfes.Hvis du vil lage det , så bare vask 1 glass bygg og la den ligger i vannet 1 time,hell vannet av og stek det i litt olje med kyllingbuljong i terninger ,ha over vannet 1 1/2 glass rør litt inn,ha over lokk og la den små koke i 20-25 minutter.rør inn tre ganger.
Ingredienser:4-5
Olje
1løk,i skiver
1500g lammekjøtt med bein
5dl yoghurt
1dl vann
1ss maizena
1 1/2 glass ris
1 løk
3 kardemomme,hel
3 laurebærblad
1 kanelstang
10 pepperkorn
Salt
50g mandler ,uten skall og delt til to.
Varm 1ss olje i stekepanne og ha i løkskiver til løken får er blank og myk,legg til side.
Bland sammen yghurt ,1dl vann og maizena i en kjele,ha kjelen på laveste varme mens du røre ,når det bygenne å koke ta av varme og legg til side.
Vask kjøttet og legg den i en stor gryte med vann som dekker nesten kjøttet ,kok opp og ta av skummet.
Ha i 1 lok som delt i to,kanel,laurebærblad ,kardemomme og pepperkorn,ha på lokk og la den små koke i 1 time,etter 1 time ha i 2ts salt og la den små koke 1 time til.
Ta kjøttet i et dørslag,kjøttet er mørt.
Sil kraften.
Ha yoghurt i en gryte så kjøttet og halvparten av kraften,la den små koke i 10 minutter.
Tilsett stekt løken,ta av varmen.Smak til med salt.
For risen ,vask risen godt under kalt vann,og la vannet renner av.Varm 2ss olje i en kjele ,tilsett risen og 1 ts salt ,rør litt så tilsett 1 1/2 glass vann ,la den små koke med lokk i 20-25 minutter på laveste varme.
Rist mandlene i en stekepanne med litt olje i .til de får lys brun farget.
Ha risen i et fat og hell over litt av sausen,så kjøttet og mandlene.
Serveres med resten av sausen (yoghurt og kraft blandingen.)
Fecbook Her
#Jordan #ris #lammekjøtt #arabisk #mat #yoghurt #mandler
Hvilken youghurt brukte du? Jeg vil prøve å lage dette. Spiste det en del i palestina. Smaker den det samme eller må jeg forvente noe annet siden vi ikke har jameed ?
Jannicke: hei, jeg brukt tyrkisk yoghurt .Og du kan bruke naturell yoghurt. Det smakte veldig godt å ligner mye på Mansaf i Arabiske land.Jameed er tørkede yoghurtlignende med salt, så det er bare å bruk vanlig yoghurt i stede for.Du kommer ikke til å angre 🙂
Denne er sikkert god med rømme også, eller?
Takk for du legger ut oppskrifter, dette er «spennende» mat 🙂
Lisbet: Ja det tror jeg og ,rømme er litt syrlig og tåler varme .Det har ikke tenkt på før til denne retten har ,bra idé 😀 Bare hyggelig og takk for kommentaren 🙂