Hvis du var i Tyrkia så sikkert du har spist lavas brød ved siden av mat .Brødet er tynn og kjempe godt ,lages med ost eller uten og kan finnes flere typer av lavas.
I grunn oppsikrift er det bare hvetemel ,vann ,gjør og salt ,pensler med yoghurt og egg .Men man kan bruke forskjellige ingredienser for å få mer smak.
Her kommer oppsikrift
Ingredienser:3 store brød
400g hvetemel
1 1/2ts tørrgjær
1ts sukker
1ss olivenolje
1ts salt
1/2dl lunket vann
2dl lunket vann
For pensling
1 egg
1ss olivenolje
100g tyrkisk yoghurt
1ts Italiansk salat krydder,tørkede urter
1/2ts salt
Sesam frø
Nigillefrø
Revet ost
Bland sammen i en skål 1/2dl vann,tørrgjær,sukker og olivenolje.La den står 5 minutter.
Bland sammen hvetemel og salt.
I en stor bolle ha hvetemel og salt ,lag et hull i midten av hvetemel(du kan bruke kjøkkenmaskin) ha i gjærblandingen.
Og elt ,tilsett 2dl vann litt om gangen og elt til du får deigen sammen ,deigen skal være myk.
Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken og elt deigen videre i 8-10 minutter.
Til du får en myk og smidig deig.
Ha den i en bolle dek plastfolje .Heves 1 1/2 time.
I en bolle bland egg ,yoghurt ,olivenolje,tørkede urter og salt,legg til side(den skal være til pensling)
Etter 1 1/2 time .
Ha deigen på lett melkjøkkenbenken ,del til 3 emner ,dekes med kjøkkenhåndkle.
Kjevle dem litt i store ,ser ut som egg form,ha på kjøkkenhåndkle og la dem hvile 15 minutter.
Etter 15 minutter kjevle dem igjen .
Varm ovnen ved 250c ,ha i et stekebrett.
Legg en ett annet stekebrett .
Pensle godt med yoghurt blandingen
Strø over sesamfrø.
Revet ost.
Legg den på den varme stekebrett og sett den midt i ovne ca 5-7minutter.
Sett brødet på rist og sett tilbake stekebrett i ovnen.
Ha kjøøkenhåndkle på brødet.
Pensle andre deigen med yoghurtblandingen og strø over nigellafrø.
Legg den på den varme stekebrett og sett den midt i ovnen.5-7 minutter
Du kan velge selv hva du vil ha oppe brødet men når du bruker ost da blir brødet ikke så stor som den .
Den med yghurtblandingen , sesamfrø ,nigellafrø og revet ost.
Spises med tzatziki ,raita og suppe.
Fb Alibabasmat
#lavas #tyrkisk #brød #hjemmelaget #hvetemel #mat
mm, dette må prøves 🙂
Elisabeth Bentzen: du kommer å like brødet 🙂
Hvor har dem nigellafrø og hva slags urter?
Turid: nigellafrø kan kjøpes i utlandske butikl, urter jeg bruker Italinsk salat krydder som innholder persille , oregano, hvitløk , løk og andre greier.Men du kan bruke litt av tørkede urter du har .
leter etter brødet som serveres med dressinger(dip) før man får varmmat i utlandet(vi var i tyrkia).
Er dette et slikt brød?
Forøvrig mange gode oppskrifter her, så tusen takk for det 🙂
Vanja: Det passer godt i dressinger dip 🙂 og ja det finnes slik brød i Tyrkia.
Takk for kommentaren og bare hyggelig 🙂
Hva gjør du vist du har deig til overs kan du fryse
Ove olsen: Du kan fryse deigen og la den tines på kjøkkenbenken før du bruke det ,gjerne minst 1 time til den
heves igjen.
Kan du fryse deigen og hva gjør du når du tiner?
Ove: Ja du kan det ,bare la den står en stund på kjøkkenbenken til den heves så bruk det 🙂
Når brødet er ferdig laget, kan jeg fryse det som ikke blir spist ? 🙂
Linn: Hei, Du kan fryse brødet og når du skal spise det varm litt i mikrobølgeovn 🙂
Er dette Lavas? Har kjøpt ferdiglaget Lavas på Asiamat, men usikker på hvordan jeg skal tilberede det på lørdag.. spurte mannen i butikken når jeg kjøpte det, men fikk ikke noe svar..
Edel Nilsen: Er usikker om du mener den lavas eller den tykke tyrkisk brød ( du finner oppskriften i bloggen min) , den tynne lavas god med tapas mat , men andre passer mer til gryteretter .