Kofta er en slags kjøttblandingen som kommer i boller from eller i andre former,hara betyr grønn og masala er kryddermiks .Det er en indisk rett med masse smak av krydder ,løk og urter .Her du kan velge selv hvor sterk retten skal være ,du kan bruke mer eller mindre grønne chili og du kan bruke syltede grønne chili som er ikke så sterke. .Men jeg valgt mild smak som passer til alle 🙂
Hvis du har ikke ferske urter så bruk tørkede.
Håper at det faller i smak .
Ingredienser: 5-6 personer
450g kjøttdeig av okse
250g kjøttdeig av lam
3 vårløk ,finhakket
1/2 grønn chili,uten frø og finhakket
1ss fersk koriander eller persille ,hakket
1ts malt allehånde
1ts garam masala
1ts sort pepper,nykvernet
1ts hvitløkpasta,mos 2-3hvitløksfedd med litt salt i morter
1ts ingefær,most i morter
Salt etter smak
For grønn saus:
Vegetabilsk olje ,rapsolje
1ss smør med 1ss olje
3 store løk,i tynne skiver
1 1/2dl yoghurt
1/2 grønn chili,uten frø
En liten bunt fersk koriander,eller persille
1ss fersk mynte hakket,eller 1ts tørkede
1ts hvitløkspasta,2-3 hvitløksfedd most i en morter
1ts ingefær,most i en morter
1ts garam masla,malt
1ts malt fennikelfrø
1/2ts sort pepper,nykvernet
1/4ts gurkemeie
1ts sitronsaft
Salt etter smak
6dl varm grønnsaker buljong
1dl vann med 1ss maizena
2ss cream fresh
For å pynte:
Ristede mandlerflak
1ss stekt løk
hakket koriander eller persille
For sitron og ingefær ris:
400g basmati ris
1 -2 sitroner,saften fra begge og skall av en .
1cm ingefær,finskåret i strimler
Klype salt
1ts ghee eller smør
5dl vann
Klype gurkemeie
For kofta : bland all koftasingrediensene sammen i en bolle.
Kna deigen litt .
Del til store boller i golfball størrelser.Legg til side
Varm olje i en gryte og stek løken med litt salt til den er gylden ,ta løken ut fra olje og legg over en kjøkkenpapir .La olje renner fra løken så stek den en gang til i samme gryte
Til den er brun (pass å ikke brenne løken)legg over kjøkkenpapir.
I en blender ,ha stekt løken(unntatt 1ss for pynt),yoghurt,grønn chili.fersk koriander,mynte,hvitløken,ingefær,garam masala,fennikel,pepper ,gurkemeie og sitronsaft
Bland til en smidig masse.
Varm en stor stekepanne eller en gryte med 1ss smør og 1ss olje ,tilsett den smidg masse og stek i 3 minutter på middelsvarme.
Tilsett varm buljong eller varm vann med litt salt og kok opp ,når sausen bobler
Deretter legge til kofta,
Ha på lokk og la den småkoke i 40 minutter.hell sausen over kofta 2-3 ganger mens sausen kokes.
Når olje begynner å skille fra sausen ,kofta er klar.
Ta kjøttbollene ut fra panne og tilsett blandingen av 1dl vann og maizena ,og cream fresh ,rør godt til du får å unngå klumper i sausen .
Legg kjøttbollene tilbake i sausen og holde sausen varm til du servere maten.Smak til med salt og pepper.
Mens du lager kofta hara masala ,begynner du med risen.
For sitron og ingefær ris :
Vaskes risen i varmt vann og deretter skylles flere ganger i kaldt vannfor å fjerne så mye stivelse som mulig.Dekk risen rikelig med kaldt vann ,tilsett litt salt og legge i mint en halv time.Hell ut vannet.
Ha sitronsaft og skall ,ingefær ,salt og smør i en stor og dyp stekepanne.
Tilsett vann og kok opp i 1-2 minutter.
Tilsett risen og gurkemeie.
Rør litt alt sammen.Kok opp til væsken er redusert.
Når væsken begynner å boble og væske er litt igjen skru ned varme til laveste.
Plasser en tørr kjøkkenhåndkle over og dekk med et lokk.
Le det små koke i 10 minutter ,Ikke åpne lokket .Etter 10 minutter fjern fra varmen.
Ta kjøttbollene i en dyp tallerken og hell grønnsausen over ,så stekt løken ,mandler og ferke urter .Du kan ha litt fløte over også.
Serveres med risen og salat 🙂 det var så nydelig .
Facebook Her
#kofta #indisk #grønnsaus #kjøtt #løk #ris #sitron #ingefær