Dolma ,er fylt grønnesker som drueblader ,hodekål,løk,squash osv ,og jeg har to oppsikrifter fra før som du kan lese
her http://alibabasmat.blogg.no/1414785346_dolma.html
Og her http://alibabasmat.blogg.no/1422264626_klruletter_med_friklk.html
Og hjemmelaget dolmakrydder http://alibabasmat.blogg.no/1417350612_dolma_krydder.html
Det er en stor rett som trenger tid ,og kan serveres når man har besøk av venner og familen .Det er veldig kjent i nesten hele midtøsten og de arabiske land ,Tyrkia og andre land i verden.
Hos oss noen lager dolma som har med syrlig smak eller med søt smak ,eller balanse mellom syre og søtt som min oppsikrift her 🙂
Anbefaler dere å brøver denne ,og du kan bytte kjøttet med lam eller okse i stede for kylling .Du kan bruke grønn erter eller grønne hestebønner i stede for kikerter men da du trenger ikke å koke disse før i sausen ,bare legg disse rett i kjelen og koke sammen med fylte dolma.
Ingredienser:
1ss olje med litt sukker ekstre til bunnen av retten.
1 hodekål
3-4 store poteter
2 store squash
2 store løk
2-3 kyllinglår,delt til store stykker og marinert med 1ts dolma krydder og litt salt http://alibabasmat.blogg.no/1417350612_dolma_krydder.html
2ss tamarind (bland tamarindskallet i 3dl varmt vann i ca en halv time og rør godt. Bruk en fin sikt til å få bare vannet og kast tamarind skall)
Litt revet ost
For fyll:
2ss olje
250g kjøttdeig av okse
250g kjøttdeig av lam
200g ris,vaskes under vannet.
1 egg
1 stor løk,finhakket
2 tomater ,finhakket
4 hvitløksfedd,revet
1dl tamarind jus
3ss tomatpuré
2ss sukker
2ss tørkede dill
2ss tørkede persille
150g rosiner,legges i varmt vann 1 time,tas fra vannet og legges til side.
2ts dolma krydderhttp://alibabasmat.blogg.no/1417350612_dolma_krydder.html
2-3ts salt (etter smak)
For saus :
9 dl vann
1dl kikerter,legges i vannet over natta
4ss tomatpuré
1dl tamarind jus
2ts dolma krydder
2ss sukker
1-2ts salt etter smak
1 kyllingbuljong
1ss dill
1ss persille
Tamarind er syrlig og kan kjøpes i utlandske butikk .
Bland sammen tamarind med 3dl varmt vann,la den står halv time så sil den .Bruk bare væske.
Lager du først sausen :
Bland alle ingrediensene til sausen med kikerter ,kok opp og la den små koke 1 time med lokk.
Hodekål,ta stilken ut med kniv.
Kok opp vann med litt salt i en stor kjele og legg hodekål i midten ,vannet skal dekke hodekål.La den kokes til bladene faller fra hverandre .Bruk en klype og ta bladene forsiktig .Andre blader skal være litt harde så kok opp vannet og hell over mer vann til de blir myke .
Avkjøll bladene i et dørslag ,så skjær hver blade til to ,ta ut stilken i midten.
Rens løken og kutt litt av toppen og bunnen. Del den halveis og legg de i varmt vann(samme vannet til hodekål) for å gjøre de myke ca 10-15 min.
avkjøl og skrell den forsiktig fra hverandre.
Skrell potetene og skjær toppen ,skjær squash og ta ut innmat fra begge to.
I en gryte med litt olje ,fres alle sammen på begge sidene i noen minutter.
Legg over kjøkkenpapir.
Brun kyllingene på begge sidene,legg til side.
For fyll:
I en stekepanne varm olje så fres løken til den er blank og myk ,tilsette kjøttdeigen og brun kjøttet ,ha i krydder og stek i 2 minutter ,tilsette hvitløk og fres raskt ,så tomatpurre ,hakkede tomater og stek videre i 2 minutter,så rosiner,ris og blande alt sammen.Tilsette sukker,urter ,1dl tamarind og salt .Blande godt og stek i 2 minutter.Legg til side.
Når fyll er helt avkjølt ,tilsette egg og blande godt.
Ha 1ss olje i en stor kjele og strø litt sukker i bunnen.Legg kyllingen i bunnen.så løken i bunnen også og andre fylte poteter,suach og kål over.
Fyll en løkbladet
Så rulle den.Gjør det samme til resten av løken.le
Fyll potetene og squach med litt av fyll blandingen og ost på toppen.
Ha litt fyll i kål bladet og rulle den.
Legger du alt i kjelen med en gang .
Så kålruletter til slutt.
Ta kikerter fra sausen og legg disse over kålruletter.
Ta en tallerken og ha den på toppen(for å sørge at maten ikke åpner seg mens den koker)
Sett kjelen på høy vame og la den stekes3- 5 minutterminutter uten saus(for å få mer smak og farget til kyllingen, løken og retten ).
Så hell sausen over tallerken rundt og ha på lokk igjen ,la den små koke i 2 timer .
Etter to timer ,ta tallerken ut .
Og snu den over en stor og dyp fat ,vær forsiktig fordi maten er kjempe varmt ,så du kan helle sausen i en stor skål så snu den .Eller la den står halv time.
Det var sikkelig godt ,med mye smak av krydder ,kjøtt og alle ingrediensene 🙂
Ha dere en fin dag 🙂
Følg meg på facebook https://www.facebook.com/groups/370547423103160/
#dolma #kålruletter #poteter #squash #løk #midtøsten
Dette var en spennende oppskrift jeg må prøve 🙂
maaane: Lykke til med Dolma 🙂 du kommer å elske denne retten 😀