Samulegryn brukes mye i arabiske land i søte kaker,og jeg lagt to oppsikrifter tidligere som heter basbousa her http://alibabasmat.blogg.no/1417188205_basbousasemulekaker_m.html og her http://alibabasmat.blogg.no/1435694423_basbousa_belkishteh.html

Og de er forskelige i smak og ingredienser ,kommer med fyll og uten.Men i dag det er smulegryn kake med mandel smak og fra Algerie som har annerledes smak ,konsistens og ingredienser som heter kalb betyr hjerte og louz betyr mandel.Håper det faller i smak 🙂 

Jeg har spist denne kaken mange ganger før lenge siden fra mine algeriske venner og endelig jeg lagt den helt selv fra bunnen 🙂

Jeg kommer fra Irak men er utrolig glad i Algerisk mat og nordafrikansk kjøkken.

 

Ingredienser:

For deigen:

1kg semulegrynn(helst grovmalt)

400g sukker

150g smør.smeltet i romtemperatur

2 dl vann

3ss rosevann

1ts vaniljesukker

1/8ts salt

For sirup:

8dl vann,varmt

400g sukker

1ss rosevann

1ts sitron

For mandelfyll:

3-4dl mandel ,grovmalt

1ss kanel

1/2dl av semulegryn deigen

Form 36cm

Smør for pensling

Mandel for pynt

 

Først lager du sirup,ha sukker i en kjele over middels varme og brun sukker raskt til den for litt gylden farget på kantene ,tilsett vannet og rør alt sammen til sukker har smeltet ,la den små koke i 10 minutter ,tilsett rosevann og sitronsaft .La den små koke i 10 minutter til.legg til side.

I en stor bolle ha semulegryn,sukker,vaniljesukker og salt.

Bland alt samen med begge hendene i 3-4 minutter for å sørge at semulegryn og sukker har balndt seg godt sammen.

Del blandingen til to 

Del smøret til to også ,vend inn smøret litt om gangen (deigen skal ikke kna sammen men være løs) bruk hendene.

Del vannet til to ,og vend inn vannet litt om gangen ,og blande sammen med hendene .Deigen skal være smuldret.

Gjør det samme til andre bolle.

For fyll ,bland mandel med kanel og 1/2dl av semulegryn deigen.

Forvamt ovnen ved 200c.

Formen skal være heslt 34-40cm runde om du har.

Jeg brukt vanlig form,pensle med smør.

Legg deigen fra en bolle i bunnen og fordele men ikke press så hardt.Og legg fyll over.

Legg andre deigen over og fordele forsiktig.Skjær med en kniv til trekanter eller firekanter men ikke helt til bunnen.Legg mandel .

Sett formen midt i ovnen til den for en lett gylden farget ,ta den ut og pensle med smør ,så sett den tilbake til den blir helt gylden .

Tar ca 35-40 minutter.

Ta formen fra ovnen og tilsett sirup over i 2-3 ganger mens den er varm .Men sirup skal være kald.

La den står til kaken har suge inn sirup.

Skjær i stykker .kaken serveres helst mens den er litt varm ellers kan spises mens den er lunkent.

Kjempe godt og saftig 🙂 

Følg meg gjerne på facbookhttps://www.facebook.com/groups/370547423103160/?fref=ts

#semulegryn #kake #mandel #sukker #søt #godt