En typisk irakisk kake eller som vi kalle halawet gezer .Veldig gode og myke ,finnes flere måter å lage gulrot søte saker hos oss enten som grøt ,veldig myke ,fast og myke eller harde .Mine er faste og myke .
Du kan bruke pistasjnøtter også det er kjempe godt sammen.
Safran brukes mye i sånn type kaken ,du kan bruke lite som er blandt med 1/2dl varmt vann og tilsette inn sirup etter 10 minutter kokestid .Men jeg har ikke brukt safran fordi det er ikke alle hjemme liker det 🙂
Det er lett å lage denne kake men du må ha god tid 😀
Ingredienser:
1kg gulrøtter
Vann ,til å koke gulrøttene
5dl sukker
5ss smør
2 1/2dl valnøtter,skjært i store biter
1 1/4dl hvetemel
1/4ss sitronsyre
1ss malt kardemomme
5dl vann ,fra gulrot væske
Skrell gulrøttene (skal være 1kg)
Rives fint ,bruk de smaleste hullene i rivjern.
Sånn skal være.
I en stor kjele ha revet guløtter sammen med vann som dekker gulrøttene på middels varme,la den små koke ca 45 minutter.
Etter 45 minutter.
I en sil ,press vannet fra gulrøttene litt omgangen .Spar 5dl av vannet.
Gulrøttene skal være nesten tørre fra vannet.
Lag sirup ,ha 5dl vannet fra gulrøttene i en kjele med sukker ,kok opp og la den små koke til den er litt tykk ca 20 minutter .Rør inn noen ganger .
Tilsett sitronsyre etter 15 minutter.
Skru av varme.
I en stor kjele på middels varme smelt smøret.
Tilsett gulrøttene og surre i 30 minutter.Bruk tresleiv og rør hele tiden for å unngå at gulrøttene brenner seg i bunnen.
Ser du at gulrøttene ble tørre.
Tilsett hvetemel og bland godt.
Tilsett sirup og rør ofte ,skru litt ned varme mens du røre (den tar lang tid ,over 2 timer på svake varme ,du kan ta en liten bit av deigen og la den avkjøle litt så se hvis den setter seg ikke fast i hendene eller kan være litt klissete , da betyr at den er ferdig.) Jo lengere du surre blir bedere og mørkere i fargen nesten som mørk brun farget.
Men ikke til deigen blir veldig hard .
Deigen ble tykk og fin ,skru av varmen og tilsett kardemomme.
Og 2dl av valnøttene .
Bland alt godt sammen.
I en smurt form ,hell over deigen.
Og press ned ,bruk slikkepott .
Pensle litt over med smeltet smør,ha valnøtter (pistasjnøtter om du har) og press nøttene ned.
Avskjøll og skjær med kniv i biter.
Disse er myke og gode 🙂
Kan fryses ned i en tett boks .
Dere kan gjerne stemme på meg http://www.saleduck.no/awards/food
Og alle er velkommen på min facebook Her
Ønsker dere en god dag 🙂
#gulrotkake #gulrot #irakisk #arabisk #nøtter
Takk for en flott blogg med mange spennende oppskrifter. Vi har brukt to av oppskriftene dine på matworkshop med tema Midtøsten, og jeg skal aldri kjøpe pitabrød igjen etter å ha smakt pitabrød i stekepanne. 🙂 Stå på. Hilsen fra Heidi som driver http://www.matspinn.no
Heidi: Tusen hjertlig takk for det 🙂 det er så hyggelig å høre at dere har brukt noen av mine oppsikrifter .Har vært gjennom deres side ,dere gjør en fantastisk jobb ,du kan gjerne bruke hva du av mine oppsikrifter fra bloggen min .Forresten jeg fra Irak men kan snakke algerisk dialekt som jeg lært fra vennene mine fra Algeria og kan en del om algersik mat 😀 Hils Ali
Takk, Ali. Jeg skal rette til Irak 😊. Og følge med deg
Heidi: Takk for det ??