Harisa som vi kaller den i Irak ,en tradisjonell rett hos oss ,lages av hele speltkorn ,lammekjøtt og vann.Vi har en månden som folk pleide å lagge den i Irak ,mange samler seg i et hus eller sted å lager grøten i en veldig veldig stor kjele med en svært hullsleiv ,da de begynner å koke kjelen over svak varme hele natt ,mens de røre i kjelen ,og alle hjelper til 🙂 når sola våkner opp begynner folk å strømme inni huset for å få grøt gratis 🙂
Kanskje det høres litt rart ut eller uvant grøt med lammekjøtt men tror meg det er godt .
Vi spiser den som hovedrett
Tips,bruk ekstra smør og sukker til servering.
Ingredienser:8-10 personer
500g hele speltkorn
650g lammekjøtt med bein
Vann
En klyppe salt
For servering : smør,kanel og sukker
Speltkorn sånn ser ut ,kan kjøpes i utlandsk butikk,og det finnes i vanlige matbutikk noen ganger.
Vask speltkorn flere ganger under vannet så la den ligger i vann over natta.
Neste dag koker du kjøttet i en kjele med vann 1 -2 timer til kjøttet er mørt.
I samme tid heller du vannet fra speltkorn og vask den under vannet.
Ta en stor kjele og fylle med vann(vannet skal dekke speltkorn ) ,sett kjele over høy varme ,når den bygenner å koke legger du speltkorn i kjelen ,skru ned varme og la den små koke uten lokk i nesten 2 timer til speltkorn er kokt,rør med hullsleiv ofte i kjelen .
Når kjøttet er ferdig ,tar du den fra kjelen og legg til side.
Ta halv del av lamme kraft over speltkorn kjele og rør alt sammen.
Bruk en stavmikser og mos speltkorn helt fint,la den små koker noen minutter.
Ta bare kjøttet fra bein .
Og mos den i en morter.
Tilsett kjøttet over kjelen
Rør alt sammen og tilsett en klype salt.
La den små koke mens du røre ofte i noen minutter ,hvis du synes at den er for tykt tilsett resten av lamme kraft eller vann.til kjøttet har balndt seg med grøten .
Ta grøt i en tallerken så sukker,kanel og smør.
Det ble kjempe godt med masse sukker 😀
Følg meg på facebook Her
#harisa #irakisk #speltkorn #kanel #sukker #smør #grøt