En fransk saus som er veldig kjent i Norge bearnaisesaus,en sikkelig god saus til biff og grillet mat.Det er ikke vanskelig å lage den fra bunnen men man må være nøyaktig når lager den her .Pass på varmen og tempratur så du får en god saus som ikke skiller seg.Her er en enekl oppskrift og kjempe god med deilig konsistens 🙂

Jeg brukt tørkede urter fordi det er lett å finne i alle matbutikker

Ingredienser:

250g smør

0,6dl hvitvinsedikk

1,25dl tørr hvitvin evt.alkhoholfi hvitvin 

2 sjlottløk,finhakket

1ts estragon

4 eggeplommet

1ts kjørvel

1ts estragon

1/2ts salt,etter smak

1/4-1/2ts hvit pepper,etter smak

1ts presset sitron

 

I en kjele ha sjalottløk,edikk , hvitvin  og estragon.kok opp til det er bare ca 0.45dl .

I mellom tiden smelter smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.Hold smøre varm i 50-60 grader.

Ca 3-4ss igjen.

Sil væsken over i en skål.

Bruk bare 3ss i sausen.

Ildfast bolle plassert over en mindre kjele med vann,sett over middels varme ,vannet skal ikke kokes.Bollen må ikke berøre det  vannet.

Tilsett eggeplommene i væsken(av redusert hvitvin ,eddik,løk og estragon 3ss)

 Visp til blandingen er luftig  og begynner å tykne og skummet.

Ta bollen fra vannbadet,og tilsett smøret(bruk 2dl  av klarnede smøret ) i tynn stråle mens du visper hele tiden

 Til sausen får en tykk og luftig konsistens.

Tilsett kjørvel,estragon,salt ,pepper og sitron ,visp alt sammen og smak til med salt og pepper.

Serveres med en gang med piffsnadder ,biff ,stekt poteter osv. eller sett den på vannbad(uten varme) og visp før servering i noen minutter.Men som jeg sagt at der er best å servere den med en gang slipper du  at sausen slikker seg .


Facebook side Her
#bearnaisesaus #saus #egg #edikk #hvitvin #edikk #estragon