Dolma kommer egentlig fra Osmansketiden i Tyrkia, så ble det husmannskost i flere land og spesielt i de arabiske lendene som jeg kommer fra.

Du kan lage dolma av mange forskjellige grønnsaker tomat ,aubergine,drueblader,hodekål osv.

Men jeg skal vise deg(dere) hvordan man kan lage en deilig dolma som smaker akkurat som vi lager det i hjemmelandet 🙂 og skal forklare det med bilder og 😉

Du trenger litt lang tid for å lage dolma. Vi lager det av og til og spesielt når vi har besøk.

Oppsikrift for 4-6 personer

Ingredienser:

1 pk drueblader 200g

4 store løk

3 store paprika

3 store tomater

750g lammekjøtt med bein

Dlomakrydder(1/2ts svartpepper,1/2ts hvittpepper,1/2ts malt kardemomme,1/2ts malt spisskummen,1ts ingefærpulver,1ts malt tørkede lime,1/2 ts kanel,1/2ts paprika,1/2ts hvitløkspulver,1/2ts malt nellik,1ts gurkemeie,1/2ts chili,1/2ts løkspulver og 1ts karri)

3ss tamarind (bland tamarindskallet  i 3dl varmt vann i ca en halv time og rør godt. Bruk en fin sikt til å få bare vannet og kast tamarind skall)

 

Fyll ingredienser:

2ss olje

350g ris

450g kjøttdeig

4 finhakket løk

4 fedd hvitløk (presset)

1dl tamarind jus

1/2 dl rapsolje

3ss tomatpuré

2ss sukker

2ss tørkede dill

2ss tørkede persille

200g rosiner

2ts dolma krydder

2-3ts salt (etter smak)

 

Saus ingredienser:

Ca 5dl kokt vann

4ss tomatpuré

1dl tamarind jus

2ts dolma krydder

2ss sukker

Salt etter smak

1 kyllingbuljong

 

▪vask risen godt så la den ligger i varmt vann 1 time så ta risen av vannet og legg den i en stor skål.

▪legg drueblader i varmt vann ca 1/2 time(for å få smaken fra drueblader ut,smaken kommer fra pakke el glass som du kjøper drueblader i)la vannet renner ut .

▪rens løken og kutt litt av toppen og bunnen. Del den halveis og legg de i varmt vann for å gjøre den myk ca 10-15 min.

avkjøl og skrell den forsiktig fra hverandre ,du ser over på bildet hvordan det blir.

 

▪kutt av toppen på paprika og tomater (ta vare på toppen ) og rens den,du ser det i overste bildet.

Fyll:

▪stek noen miminutter løken og kjøttdeig så ha den i skåla med risen.

▪så bland du sammen alle fyll ingredienser.

▪bland 2ts dolma krydder med lammekjøtt .

▪ta en stor kassrolle og ha i litt olje så strø i 1ts sukker.

 

▪ta løken og fyll den med fyllning så rull den og legg den i midten i kassrollen og lammekjøttet rundt.



 

▪ta et drueblad og legg fyll i midten så rull og brett den og rull igjen,så legg den på lammet og løken til alt er ferdig ,slik på bildene.


 

▪fyll paprika og tomater godt så legg de i midten og legg resten av drueblader rundt .

▪press allt ned løken ,drueblader ,tomater og paprika.

▪ta en tallerken og ha på toppen(for å sørge at maten ikke åpner seg mens den koker)

▪sett den på høy vame og la den stekes noen minutter (for å få lammet og løken litt farge og mer smak).

▪hell på sausen(husk å blande alt ingredienser til sausen godt) til den dekker nesten tallerken(ta mer saus hvis du synes det er lite).så ha på lokk og la den kokes noen minutter så skru varmen ned til laveste (la tallarken inne).

▪skal kokes på lav varm 1 til 1 og halv time.

▪ta lokk av og hell ut sausen hvis det er mer igjen. Så tar du bort tallerken og snur kassrolle i et stort fat eller stekebrett.

Nå er dolmaen ferdig 🙂 håper du/dere prøver å lage denne retten. Den er lett å lage, men trenger litt jobb 😉 

Facebook side Her
#dolma #drueblad #paprika #løk #tomat #krydder #middag #arabisk #mat