En utrolig god rett fra Irak ,serveres i bryllup ,selskap med hele lam eller noen deler av lam hjemme .Marinert med mange slags krydder,yoghurt ,eddik og ande ingrediensene .Det lages på lav varme i flere timer som gir deg en mørt og saftig kjøtt med deilig smak .Khozi ord kommer fra Tyrkia som betyr lam og laham er kjøtt på arabisk.
Om du har dårlig tid så stek lammelår på 125c i stede for 70c.
Ingredienser:
lammelår ca 4kg
1 presset sitron saft
1ss havsalt
Marinade:
1dl yoghurt
1/2dl granateplesirup
1/2dl epleeddik
1/2dl tomatpurre
1/4dl olivenolje
4ss lys sirup
Krydder:
2ss paprika pulver
1 1/2ss malt spisskummen
1ss hvitløkspulver
1ss løkspulver
1ss malt koriander
1/2ss malt ingefær
1/2ss malt gurkemeie
2ts malt svart pepper
2ts malt hvitpepper
1ts chilipulver
1ts malt kardemomme
1ts malt nellik
1ts malt kanel
1ts malt allehånde
1/2ts malt muskatnøtt
1ss salt.
8 hvitløksfedd , delt i skiver
Ca 2Liter kokende vann (tips du kan ha hel krydder som laubærblader ,pepper,kardemomme og buljong i vannet for mer smak )
Vasker fu lammelår først under kaldt vann så press sitron saft over hele lammelår og strø over 1ss havsalt og gni i kjøttet ,la den står 1/2 time så vasker du kjøttet igjen og tørke med kjøkkenpapir.
Bland alle kryddder og resten av marinade i en stor skål .
Med en kniv lager du små snitter i lammelåret og stikk inn hvitløksskiver .
Om du har Marinadesprøyte (kan kjøpes Her) så fyll den med litt av marinade og fyll i forskjellige steder i lammelår .Kan sløyfes om du har ikke den marinadesprøyte.
Gni marinadingen over hele lammelår.
Forvarmt ovn på maks varme.varmluft og grill-funksjon
Hell kokende vann i en dyp form eller stekebrett og sett nederst i ovnen.
Sett rist over stekebrett og lammelår over.Grill lammelår i ca 10 minutter men pass at den blir ikke brent ,det er bare for å gille skinnet til lammelår .
Tar du lamme fra ovnen og sett inn steketermometer på lammelårets tykkeste del.
Skru ned varme til 70 C til ovn under og over varme.Og la den steke i noen timer ,etter 2 timer sett ovnen på varmluft og la den stekes videre til kjernetemperatur mellom 65 og 70 om du skal ha den medium ,eller 76 gjennomstekt .Jeg tok den ut når den var på 66 .Det tok ca 5-6 timer steketid men det er avhenging på lammelår størrelse så jeg anbefale å bruk steketermometer .
La den står 20 minutter før du skjære ,det trenges ikke å hvile mye siden den er stekt i lang tid på lav varme.
Serveres med ris,stekt løk,rosiner og mandler med raita Her og sterk chili.
Det var kjempe god ,mørt og saftig 🙂
Du kan koke beina med kraften og spar den i fryseren .
Facebook side Her
#lammelår #irakisk #krydder #marinade #lam
Dette så kjempe godt ut 🙂
lisarorvik: Takk for det 🙂