Arancini heter den siciliansk(italiansk) ris boller ,retten lages der i mange håndre år siden arabiske perioden i sicilia .Navnet kommer fra appelsin fordi formen og farget ligner på appelsin men her ligner på pære/pyramide.Det finnes mange forskjellige måter å lage disse ris bollene ,noen blander ris ,ost og kjøttdeig,tomatsaus og erter så fyller den med ost .

Eller fylles bare med skinke og mozzarella.Risen som brukes her det samme man bruker i risotto rett arborio,carnaroli og vialone nano men det funker helt fint med jasmin ris.Og kan fylles med bare ost også.

Osten Caciocavallo bruker ofte i retten men siden jeg har ikke den så brukt parmesan ost og det smakte utrolig godt sammen med ris.

Disse ris bollene er sprø utover og myke inni.Og du kan lage mindre eller store .

Her kommer oppsikriften

Ingredienser: 12-14 store boller

For risdeigen:

1 1/2 liter vann

En klype salt

500g jasminris(uvasket)

En klype safran ,blandt med 1/2dl varmt vann

30g smør

100g parmesan ost,revet

 

For fyll:

2ss smør

2ss olivenolje

1 løk,finhakket

200g kjøttdeig

1/2dl vann med 1ss balsamicoeddik og 1ss sirup ,eller  1/2dl rødvin

2dl passerte tomater(tomatjuice)

Salt og pepper ,etter smak

100g erter

Mozzrarella ost,i små biter

 

For hvetemel røre:

200g hvetemel

4 1/2dl-5dl vann

En klype salt

 

Strøbrød

Olje for fritering

I en stor kjele kok opp vannet  med en klype salt ,tilsett risen og la den små koke i 15(med lokk) minutter ,rør av og til .

Til vannet har nesten kokt inn som risotto konsistens sånn kremete.Tilsett safran og rør sammen.

Så smør og rør .

Tilsett parmesan ost og bland alt godt sammen.

Hell risen i en form og dekk med plastfolje.la den står til side.

Varm en stekepanne med smør og olivenolje ,stek løken til den er blank og myk.

Tilsett kjøttdeigen og stek over høy varme i 2-3 minutter.

Tilsett vann med balsamicoedikk og sirup(eller rødvin) og la det fordampe.

Ha i tomatsaus med salt og pepper,ha på lokk og la den små koke over svak varme i 10 minutter.

Tilsett erter og rør alt sammen ,la det små koke 10 minutter til.

Avkjøles.

Når risen er helt avkjølt (tar ca et par timer) ta en klump ris og lag sånn båt

Legg inne litt kjøttdeigblandingen.

Noen biter av ost

Så dekk med litt mer ris og form til pyramide eller pære form(fukt hendene med vann)Det var klissete på hendene mine så jeg klarte ikke å ta bildet.

Eller du kan forme som appelsin ,boller. 

Bland sammen hvetemel,salt og vann i en bolle.

Rør sammen.

Varm olje for fritering til 170c.

Dypp eb bolle i røre

Så i strøbrød

Alle sidene.

Og stek til den er gylden brun.

 

Legg over kjøkkenhåndkle.

Her ser du jeg lagde noen som pære og noen som bolle.

Serveres med tomatsaus ,svart oliven og resten av fyll om du her mer igjen.Ta litt olivenolje over.

Jeg lagde en skjapt tomatsaus:I en kjele over middels varme ha 1ss smør og 1ss olivenolje ,tilsett 4dl passerte tomater ,1ts hvitløkspulver,1ts løkspulver,1ts oregano ,salt ,pepper og en klype sukker.La den små koke i 15 minutter.

De var kjempe gode og mektige 🙂 

Facebook Her

#Arancini #ris #italiansk #boller #kjøtt #saus #erter