Retten er veldig gammel i de arabiske land ,noen kalle det Dawood basha og han likte den retten så godt så ble retten kalt etter hans navn i 19 århundre tiden.
Hoved oppsikriften kjøttboller med tomatsaus eller uten,noen bruker grønnsaker og forskejellige krydder i retten som jeg gjørt.
Det er kjempe godt ,anbefaler på det sterkeste 🙂
Ingredienser (4-6):
Olje
Smør
2 store poteter,skrell og grovhakket
2 gulrøtter,skrell og grovhakket
40g grønne oliven
For kjøttboller:
500g kjøttdeig
1 liten løk,veldig finhakket,klem ut vannet fra løken og tilsett til kjøttdeigen.
2hvitløksfedd,presset
1ss persille
1ts syvkrydder ,http://alibabasmat.blogg.no/1415030597_hjemmelager_syv_krydd.html
1ts karri,http://alibabasmat.blogg.no/1418306544_hjemmelaget_curry_kry.html#comment
1ts paprikapulver
1ts salt
1/2ts mixpepper grov
1 egg
1ss strøbrød
Litt hvetemel
For tomatsaus:
1dl vann
1 stor løk,finhakket
2ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
1 boks passerte tomater
1/2ss persille
1ts syvkrydder
1/2ts karri
1ts sitronsaft
1 1/2ts sukker
Salt
Pepper
En stor smurt form
Kjøttboller,Bland sammen alle ingrediensene i en bolle
Kjør dem i en stavmikser(kan sløyfes )legg dem i kjøleskapet 1 time.
Legg oliven i en skål med kokt vann ,la den ligge 1 time ,bytt ut vannet 2-3 ganger(for å få salt smak ut)
Ta kjøttbolle på kjøkkenbenken ,ha litt hvetemel i en tallerken ,for med spiseskje en bolle og rulle den i hvetemel så rist litt og legg den i en annen tallerken.
Jeg lagt 22 kjøttboller
I en gryte varm 1ss smør med 1ss olje og brun bollene i begge sider.
Legg dem i en tallerken.
Når du er ferdig med kjøttbollene ,ha 1dl van i gryte og kok opp kraften 1 min.
Legges i en skål til side.
Vask potetene .
I samme gryte ha 1ss smør og olje ,fress potetene noen minutter .
Legg dem i formen.
Gjør det samme til gullrøttene.
Og legg dem over potetene.Ha over litt salt og pepper.
I samme gryte varm 1ss olje og stek løken til den er blank og myk.
Tilsett tomatpure og stek i 2 minutter.
Tilsett kermetiske tomater.
Passerte tomater.
Kraften.
Tilsett persille
Krydder,sukker ,sitronsaft ,salt og pepper,Kok opp 2 minutter.
Ha kjøbollene over grønnsakene .
Hell sausen over.
Varm ovnen ved 190c ,stekes midt i ovnen i 35 minutter.
Etter 35 minutter tilsett oliven (uten vannet) og sett den tilbake i ovnen ,i 10 minutter.
Serveres med kokt ris ,her en snapt oppsikrift
Vask 2glass ris ca 574g under vannet flere ganger.leges i vannet 1 time.Så legg risen i et dørslag.
Kok opp 2 glass vann ca 7dl i en dypt stekepannet eller kjele,med litt salt ,1ss oliven olje.
Tilsett risen.
Kok opp kraftig.Ha på lokk og la den små koke på laveste varme i ca 20 minutter,rør 2-3 ganger innmellom forsikrig med stekespade.
Her risen er ferdig.
Kan ha ristet nøtter , yoghurt på toppen og kofta rundet
Håper at dere kommer å lage denne retten 🙂
Fb Alibabasmat
#kofta #kjøttboller #hjemmelaget #tomatsaus #dawood basha #ris #oliven #grønnsaker